Drupal CMS
Drupal CMS
Waarom Drupal?
Drupal is open source
Drupal is een flexibel open source Content Management Systeem (CMS), dat bestaat uit een verzameling van modules. Op drupal.org zijn extra modules te vinden waarmee extra functionaliteit toegevoegd kan worden aan een al bestaande Drupal installatie. Denk hierbij aan het toevoegen van contactformulieren, betalingsmogelijkheden of zelfs een compleet intranet. Wij hebben zelf een populaire module (Paragraphs) ontwikkeld om als webredacteur heel erg flexibel met content om te kunnen gaan binnen een Drupal website. Deze Drupal module wordt inmiddels door tal van andere Drupal experts gebruikt, om de soms complex te vervullen eisen van klanten zo goed mogelijk op maat te kunnen vervullen.
Voordelen Drupal
Een voordeel van het feit dat drupal naast een headless cms ook open source is, is dat het geen licentiekosten met zich meebrengt en dat je als klant altijd kan overstappen naar een andere leverancier. Je hebt dus geen vendor lock-in, hetgeen zou betekenen dat je volledig afhankelijk bent van één bepaalde leverancier. Bij twijfel of ontevredenheid zul jij dus altijd kunnen overstappen. Het spreekt echter voor zich dat we je uiteraard liever niet zien gaan, maar de mogelijkheid is er in ieder geval.
Open source cms Drupal
Maar alleen het feit dat Drupal open source is, maakt het als content management systeem natuurlijk nog niet extreem bijzonder. Er bestaan immers tal van andere open source cms. Bij Drupal zijn naast het CMS echter ook de modules & plugins onder de open source licentie beschikbaar. En dat is precies wat Drupal zo uniek maakt ten opzichte van concurrenten. De meeste CMS systemen, zoals bijvoorbeeld Wordpress, hebben veel betaalde extensies. Met Drupal modules en plugin kunnen updates en uitbreidingen, net als de Drupal core, gratis gebruikt worden; dat reduceert de ontwikkelkosten aanzienlijk. Deze modules worden gecentraliseerd beheerd, waarbij wordt toegezien op code kwaliteit en veiligheid.
Drupal kent weinig grenzen
Mede dankzij het modulaire karakter van Drupal is er veel meer mogelijk dan in elk ander open source cms. Deze onbeperkte mogelijkheden zijn voor vele organisaties een verademing. Het betekent wel dat je meer moet nadenken over welke kant je precies op wil met je website of applicatie. Mocht een functionaliteit die je nodig hebt echt niet bestaan, dan kun je altijd nog een eigen module laten ontwikkelen. Het spreekt voor zich dat onze Drupal developers hier meer tijd voor nodig zullen hebben dan wanneer zij werken met reeds ontwikkelde modules, maar uiteindelijk zul jij zo wel een systeem dat op maat gemaakt is krijgen.
Rollen & rechten binnen Drupal
Het rechtensysteem is ongekend. Drupal werkt ideaal voor complexe websites waarbij gebruikers door middel van rollen toegang krijgen tot bepaalde content of specifieke rechten worden gegeven aan bijvoorbeeld klanten of een groep waar een gebruiker aan is toegevoegd. Doordat deze rollen en rechten zo overzichtelijk te beheren zijn en bovendien zo veilig in elkaar steken, is Drupal onder bijvoorbeeld overheidsinstellingen een grote favoriet.
Zo heeft het witte huis haar website bijvoorbeeld in Drupal laten bouwen en runnen, maar ook de tweede kamer gebruikt Drupal. Deze laatste partij hebben wij als VDMi zijnde zelfs begeleid bij het bouwen van haar nieuwe website in Drupal. Hier zijn wij uiteraard erg trots op. Mocht jij dus een project hebben waarin het voor bepaalde groepen zeer essentieel is om toegang te hebben tot bijvoorbeeld persoonlijke informatie die voor anderen absoluut afgeschermd moet zijn, dan is Drupal ook ten zeerste aan te raden.
Snelheid van een Drupal website
Dat Drupal op alle fronten supersnel werkte voor content creators, dat was al bekend. Tot voor kort was er echter nog wel eens kritiek op de laadtijden die Drupal websites hadden voor bezoekers. Gelukkig is deze met de jaren drastisch verbeterd. Vooral sinds de release van Drupal 9 doet Drupal absoluut niet meer onder voor andere CMS-systemen wat betreft snelheid. Snelle laadtijden zijn bovendien van een groter belang dan je zou denken.
Verschillende onderzoeken hebben immers uitgewezen dat snellere websites beter converteren, hoewel het soms slechts om milliseconden gaat! Bovendien is een snellere laadtijd van groot belang bij het genereren van meer traffic op via een ‘organische’ manier. Hier wordt mee bedoeld dat jij, door onder andere een snelle laadtijd op je website te hebben, maar ook bijvoorbeeld door boeiende content aan te bieden, zoekmachines laat zien dat jouw website van waarde zou zijn voor internetgebruikers. De zoekmachine beloont dan, in dit geval de snelle laadtijd, met een hogere vindbaarheid bij bepaalde zoekresultaten. Dit fenomeen wordt ook wel Search Engine Optimisation (SEO) genoemd.
Drupal is dus behalve een CMS-systeem waarin alles op maat gemaakt kan worden en alles, nadat de website live is gegaan, gemakkelijk kan worden aangepast, ook een platform dat qua snelheden voor zowel consument als ontwikkelaar, absoluut niet onderdoet voor andere, concurrerende CMS-systemen
SEO en Drupal
Behalve de bovengenoemde snelle laadtijden die een Drupal project jou te bieden heeft, zijn er nog tal van andere zaken die in acht dienen te worden genomen als jij serieus aan de slag wil gaan met SEO. Zo is een zeer belangrijk aspect in dit proces het schrijven van blogs waarin bijvoorbeeld bepaalde keywords vaak terugkomen. Dit is dan ook vaak de eerste stap die beheerders van websites zetten in het complexe proces van SEO.
Hiermee wordt vaak al heel wat aan traffic gewonnen, maar we drukken je graag op het hart dat dit slechts het begin is. Zoekmachines zullen immers, nadat ze jouw webpagina meer aan hun klanten hebben aangeraden, gaan kijken naar de beleving die deze internetters op jouw website hebben. Hierin speelt uiteraard de aantrekkelijkheid van de pagina, de content die jij presenteert, maar ook bijvoorbeeld bovengenoemde snelle laadtijd een erg grote rol.
Door handige modules binnen Drupal zelf, maar ook door allerlei andere handige applicaties, krijg jij een inzicht in de analyses die zoekmachines van jouw website maken. Het fijne van Drupal is dan dat jij 100% controle hebt over de code en de structuur van de website. Met drupal hoef je geen compromissen te sluiten met het systeem. Je kunt dus blijven bouwen en sleutelen aan de perfecte structuur en code voor jouw website, zodat je steeds een hogere mate van vindbaarheid in zoekmachines kunt bereiken.
Drupal is daarom een perfect platform om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Je hebt daarnaast veel controle over de indexatie van je website en je kunt gemakkelijk meta-tags toevoegen aan je pagina's.
De geschiedenis van Drupal
Drupal is oorspronkelijk ontwikkeld door Dries Buytaert als een bulletin board system. Het werd in 2001 een open source project. Drupal is de Engelse schrijfwijze van de Engelse uitspraak van het Nederlandse woord "druppel", wat op zijn beurt in het Engels weer "drop" is. De naam komt van de inmiddels niet meer actieve website Drop.org. Buytaert wilde de site eigenlijk "dorp" noemen, als verwijzing naar het bulletin board system als gemeenschap, maar hij maakte een typefout bij het controleren van de domeinnaam en vond dat het zo beter klonk.
Door de groeiende Drupal community is het maken van een Drupal website erg populair geworden. Door de jaren heen hebben zich verschillende drupal versie mogen ontstaan. Drupal 6 de voorloper van Drupal 7 die ongekend populair was en zelfs nog is. Na het uitkomen van Drupal 8 zou er toegewerkt worden naar Drupal 9. BIj deze release zou Drupal 7 op houden te bestaan. Nu 3 jaar verder komt Drupal 10 alweer uit en wordt het nog steeds ondersteund door het drupal security team.
Waarom Drupal en geen Wordpress?
Tot slot gaan wij graag in op de vraag ‘Waarom kiezen jullie niet voor WordPress?’ Met 40% marktaandeel is Wordpress misschien wel het meest gebruikte CMS, maar het platform is met name geschikt voor kleinere bedrijven die een eenvoudige website willen. En eigenlijk zouden zelfs die kleinere bedrijven er verstandig aan doen om een andere CMS te kiezen. Wordpress was ooit zeker de meest moderne, innovatieve oplossing, maar de mogelijkheden en de vrijheid die Wordpress te bieden heeft, zijn vergeleken met andere systemen inmiddels vrij beperkt en bovendien achterhaald. Wordpress zouden wij wel aanraden aan de hobbyist of de blogger, die simpelweg op zoek is naar een makkelijke, toegankelijke manier om content online te plaatsen.
Als jij echter op zoek bent naar een systeem dat volledig aan jouw eisen aan te passen is en bovendien complexe online oplossingen van maatwerk kan bieden, dan is een systeem als Drupal ten zeerste aan te raden. Met WordPress zijn online maatwerkoplossingen lastig te realiseren, terwijl Drupal juist goed faciliteert op het gebied van maatwerk websites. Dit is dan ook een van de vele motieven die wij van onze ambitieuze klanten terughoren voor het kiezen voor Drupal.
Wat voor websites maak je met Drupal?
Drupal is in de basis al zeer uitgebreid; direct na installatie biedt het alle basisfunctionaliteiten voor het aanmaken van pagina's, content, overzichten met filters en de mogelijkheid om gebruikers rechten en rollen te geven. Combineer dit met duizenden modules, de krachtige zoekmachine Solr en je hebt een back end dat ingezet kan worden voor websites, communities, intranetten, webapplicaties, mobiele websites en webshops.
Toch is er een aantal websites die logischer zijn om met Drupal op te bouwen. Dit komt met name door het uitgebreide rechtensysteem. Drupal krijgt de voorkeur wanneer er gewerkt wordt met gebruikers en/of groepen. Bijvoorbeeld als je klanten toelaat op een klantenportal, partners een platform wilt aanbieden of aan verschillende doelgroepen/gebruikers bepaalde content wilt tonen. Met Drupal kun je tot in detail bepalen welke rollen (voor een gebruiker of groep) er zijn en welke rechten gebruikers met deze rollen krijgen.
Waarom dan een Drupal specialist inschakelen?
Nu we alle voorbeelden van toepassingen en bijkomende voordelen van het gebruik van Drupal hebben besproken, rest er nog één vraag. Stel dat jij namelijk, na het lezen van dit artikel, de voordelen van Drupal bent gaan inzien, hoe kan jij dan van deze CMS gebruik gaan maken? Globaal gezien zijn er 3 opties. Allereerst zou je natuurlijk zelf aan de slag kunnen gaan met Drupal.
Dit valt echter, ervan uitgaande dat jij geen Drupal specialist bent, ten zeerste af te raden. Je zou immers met de nodige kennis van webdevelopment wel een website kunnen bouwen aan de hand van Drupal, maar van alle bovengenoemde voorbeelden van functies die Drupal uniek maken, zul jij maar weinig gebruik kunnen maken. Het vergt immers heel wat oefening voordat je deze vaardigheden onder de knie hebt.
Voor de tweede optie, het inschakelen van een algemeen webdevelopment bureau, valt eigenlijk hetzelfde te zeggen. De specialisten die daar actief zijn, hebben immers wel de nodige kennis van Drupal, maar omdat zij up to date moeten blijven met tal van andere CMS-systemen, ontbreekt net dat laatste beetje kennis om jouw website te laten excelleren ten opzichte van de websites van je concurrenten.
Als jij overtuigd bent door de specifieke in dit artikel genoemde voordelen van Drupal, dan zul je echt met een Drupal specialist om de tafel moeten. Een organisatie die is gespecialiseerd in Drupal is namelijk altijd up to date wat betreft de laatste updates van de CMS zelf, maar ook wat betreft de applicatie van de efficiëntste en meest innovatieve modules. Bovendien blinkt, binnen een organisatie die gespecialiseerd is in Drupal, iedereen op een ander onderdeel uit.
Zo zijn er Drupal specialisten die zich meester hebben gemaakt van de kunst om code zo efficiënt mogelijk te schrijven, opdat de laadtijden van de website gereduceerd worden, maar ook specialisten die vooral goed zijn in het op maat maken van modules voor de klant. Anderen zijn juist weer heel goed aan het bouwen van websites in Drupal, zodat de SEO zo goed mogelijk zijn werk zal doen en jij veel zal kunnen besparen op betaalde advertenties. Kortom: wie overtuigd is van de kracht van Drupal als CMS en het onderste uit de kan wil halen, kiest voor Drupal specialisten!
VDMi is zo’n Drupal specialist. Wij zijn volledig toegespitst op Drupal en ondersteunen de Drupal community. Wij hebben specialisten rondlopen die ieder op zeer uiteenlopende vakgebieden uitblinken. Zou jij graag met hen in contact komen? Dat kan geheel vrijblijvend via info@vdmi.nl of 010 486 4321!
Kom een bakkie met ons doen
Neem gerust contact met ons op, want wij voorzien je graag van een passend advies. Wij informeren je graag over de mogelijkheden die Drupal je biedt en maken bovendien alles op maat voor jouw bedrijf of organisatie.