otto

woensdag, 28 juni 2023


Drupal vs WordPress: Waarvoor kies jij in 2023?

In een tijdperk waarin jouw online visitekaartje jouw onderneming kan maken of kraken, kun jij alleen overleven als je een sterke digitale voetafdruk weet te realiseren. Dit omvat uiteraard ook het ontwikkelen van een website, hetgeen begint bij de keuze voor het geschikte type CMS. Vaak kun je enkele systemen al vrij snel afschrijven en komt het neer op een keuze tussen twee giganten in de wereld van CMS, elk met hun eigen voordelen.
wordpress vs drupal

 

Als je deze blog leest, is de kans groot dat jij momenteel nog twijfelt tussen enerzijds Drupal en anderzijds  Wordpress. Maar welk CMS is beter in 2023? Beiden  brachten recentelijk vernieuwde versies uit. Hoog tijd voor een vergelijking tussen deze twee state-of-the art systemen dus!  In dit artikel bespreken we daarom voor- en nadelen van Drupal en WordPress en helpen we jou de CMS te kiezen  die het best op jouw wensen  en vereisten aansluit.

Content overview Drupal
Edit page Drupal
Wat is Drupal?

Drupal werd in 2000 geïntroduceerd door Dries Buytaert als een message board. Toch duurde het niet lang voordat developers zich realiseerden dat het een veilige manier was om een breed scala aan content te kunnen weergeven, aan de hand van enkele aanpassingen in de code. Je kunt dus zeggen dat Drupal een CMS is dat is ontworpen door ontwikkelaars voor ontwikkelaars. Het vereist dus enigszins technische kennis om met Drupal overweg te kunnen.

Dit betekent vaak dat je zelf wat code  zal moeten hebben of dat er een ontwikkelaar in de buurt moet zijn om lay-outs of backend content aan te passen. Maar als je eenmaal het initiële ontwerp en de lay-out hebt opgezet, is het invoegen en bijwerken van content eigenlijk vrij eenvoudig.

Drupal biedt bovendien  een hoge mate van aanpassingsmogelijkheden, vooral na de Drupal 9-update in juni 2020 . Deze elimineerde bovendien ook veel verouderde code om het meer geschikt te maken voor dynamische content

Drupal is goed voor 2,1% van de websites op internet, met een marktaandeel van 4,6% in combinatie met andere systemen.

Enkele top organisaties die jou voorgingen en voor Drupal kozen als CMS voor hun website zijn:

1. Tesla
2. Viacom
3. Cisco
4. USA overheid
5. Pfizer

Content overview wordpress
Edit page Wordpress
Wat is WordPress?

WordPress begon in 2003 als een blogging site. Met de hoeveelheid aanpassingsmogelijkheden en content ondersteuning die het had, duurde het slechts een paar jaar om een populair CMS platform te worden. Vandaag de dag is meer dan 62% van alle CMS-gebouwde websites op het internet voorzien van een WordPress CMS.

WordPress draait om eenvoud. Het heeft veel plugins van derden die je kunnen helpen om de gewilde esthetiek voor je website te bereiken. Vaak is bovendien weinig tot geen technische kennis nodig om zelf aan de slag te kunnen met deze plugins.

In 2021 waren er meer dan 53.000 gratis plugins en meer dan 5000 gratis themes voor WordPress 5 en dit zijn eer naar verwachting alleen nog maar  meer geworden. Dit open-source platform is eenvoudig te bedienen en je hoeft geen regel code te schrijven om instellingen te wijzigen.

Enkele bekende websites die op WordPress draaien zijn:

1. THe Walt Disney Company
2. De New York Times
3. TechCrunch
4. Sony Music
5. Forbes

Drupal vs WordPress: Beste CMS in 2023

Nu je weet hoe deze twee content management systemen ongeveer worden gekenmerkt, is het tijd om deze op verschillende vlakken te gaan vergelijken, zodat jij zo goed mogelijk in staat zal zijn te kiezen voor één van de twee. 

1. Gebruiksgemak

Omdat je voor het bouwen van websites in WordPress geen enkele affiniteit met code schrijven hoeft te hebben, zullen sommigen stellen dat Wordpress wordt gekenmerkt door een hogere mate van gebruiksgemak. Iedereen met de basiskennis van computertoepassingen kan WordPress immers in een handomdraai leren gebruiken.

Wij denken echter dat dit te kort door de bocht is. Het dashboard van Drupal is immers zo overzichtelijk  als het maar kan. Toch horen wij af en toe nog bezwaren omtrent het feit dat er enige kennis van coderen nodig is wanneer men wil werken met Drupal. Dit betreft echter totaal geen steile leercurve. Wij durven zelfs te zeggen dat iedereen  binnen enkele weken in staat kan zijn websites met basisfunctionaliteiten te bouwen met  Drupal.

Wanneer je dit  eerste stukje coderen onder de knie hebt, zijn de mogelijkheden bovendien al snel eindeloos. Dit maakt dat je, met deze kleine tijdsinvestering, meteen al een stuk makkelijker op maat gemaakte web oplossingen kan realiseren. Dit maakt dat Drupal dan al snel zal worden ervaren als gebruiksvriendelijker.

 

2. Beveiliging

Zowel Drupal als WordPress CMS software doen het goed als het gaat om beveiliging. Maar omdat WordPress plugins van derden gebruikt, bestaat er altijd een risico dat de toegang tot jouw Wordpress site of gegevens in op straat komen te liggen, indien je van deze CMS gebruik maakt. Volgens Sucuri vond 76% van alle datalekken plaats op WordPress sites, terwijl  diezelfde instantie schat dat het totale aantal datalekken in 2018 op slechts 3,7% plaatsvond op Drupal sites. En  dat terwijl Drupal sindsdien , zeker met de komst van Drupal 10, wederom enorme vooruitgang heeft geboekt op het gebied van veiligheid.

Het is dus geen wonder dat NASA en veel andere overheidsorganisaties Drupal gebruiken voor hun websites. 73% van de top 30 mediabedrijven gebruikt Drupal vanwege de hoge mate van veiligheid,  zo zeggen ze zelf.

3. Support

Omdat Wordpress een grotere community van gebruikers heeft, lijkt het misschien alsof de mate van support voor deze CMS dan ook automatisch groter zal zijn. Dit  is  echter te makkelijk gedacht. Het gaat immers om  de kwaliteit van  de ondersteuning en de hechtheid van de community van developers.

Drupal  heeft dus misschien een kleinere community, maar deze is wel een stuk ‘hechter’ omdat het een open source  platform betreft. Bovendien zorgt de manier waarop Drupal is gestructureerd voor eenvoudiger zelfonderhoud. Dit In tegenstelling tot WordPress, waar een probleem snel tot grote proporties kan uitgroeien als het niet wordt gecontroleerd.

Drupal vs WordPress: Welke is dan echt beter?

Tot slot zijn zowel Drupal als WordPress erg intuïtief en ligt het vooral aan jouw specifieke wensen wat de beste  keuze is. Er is dan ook geen definitieve reden om voor Drupal of Wordpress te kiezen, omdat beide hun eigen verdiensten hebben.

De beveiliging van WordPress kan een probleem zijn, maar dat is eenvoudig te ondervangen als je voorzichtig bent met de keuze van je plugins. Drupal daarentegen kan een veiligere optie bieden met een compacter pakket.

Als je snel en eenvoudig een website wilt, zonder al te veel tijd of geld te investeren in het opzetten, dan is WordPress misschien de  betere keuze. Stel daarentegen dat je meer controle wilt over je digitale aanwezigheid en het niet erg vindt om onderweg zelf bij te leren of de hulp van Drupal experts in te schakelen, dan zal Drupal je nooit teleurstellen. Zeker als jij van plan bent complexe of op maat gemaakte functies en/of integraties aan je website toe te voegen, is de keuze voor Drupal een absolute no-brainer. 

Ben jij nu dan echt van plan om jouw website naar een hoger niveau te gaan tillen? Bij VDMi bieden we een breed scala aan Drupal-ontwikkelings- en consultancydiensten, waaronder web development,  aangepaste module-ontwikkeling, prestatie-optimalisatie en nog veel meer. 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent Drupal? Of technische zaken? Meld je aan!