admin

dinsdag, 11 april 2023


Drupal open source

Een open source Content Management Systeem (CMS) is een platform dat gebouwd is aan de hand van een broncode die beschikbaar is voor iedereen die deze wil inzien of aanpassen. Het is gratis en gemakkelijk te verkrijgen en wordt ontwikkeld en verbeterd door een community van developers. Hierdoor biedt het meer functionaliteit en flexibele diensten aan gebruikers dan betaalde software.
Drupal open source
Wat is een CMS?

Voordat we ingaan op open source platformen en het belang ervan, is het handig om ten eerste even goed op een rijtje te hebben hoe een Content Management Systeem precies wordt gedefinieerd. Een content management systeem is een systeem waarop een website is gebouwd. Het stelt jou als beheerder in staat om in te loggen en content te publiceren, bewerken, beheren, toe te voegen en te verwijderen.

Een open source CMS is een platform dat gebouwd is aan de hand van een broncode die gemakkelijk beschikbaar is voor iedereen die deze wil inzien of aanpassen. Deze kan worden bewerkt, gekopieerd of herverdeeld op welke manier dan ook. Dit soort systemen wordt vaak ontwikkeld en verbeterd in een samenwerkingsverband dat steunt op de inbreng van de gehele community van developers die met de CMS werken. Enkele van de grootste spelers in deze industrie zijn: Drupal, WordPress, en Joomla. Elk van deze grote spelers heeft zijn voordelen.

Open source functioneert op basis van een gemeenschap en daarmee is het gelukt om een goede functionaliteit en flexibele diensten aan te bieden aan de gebruikers.

Voordelen van een Open Source Content Management Systeem

Het is gratis en gemakkelijk te verkrijgen: U hoeft niet te betalen om toegang te krijgen tot het open source content systeem. Ook al betaalt u niet, toch bestaat de mogelijkheid dat u ondersteuning en updates ontvangt. De meeste open source content management systemen worden beheerd door de gemeenschap, waardoor ze toegankelijker en voor iedereen beschikbaar zijn. Dit heeft ertoe geleid dat open source content management systemen meer gebruikers hebben.

Dit brengt ons meteen bij het volgende voordeel. In het geval van een open source CMS geldt namelijk letterlijk: ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’. Een grotere community van developers, betekent immers dat er meer functionaliteiten (in de vorm van modules) aan het platform worden toegevoegd. Hoewel sommigen misschien de illusie hebben dat betaalde software het beste is, gaat hierbij bovenstaand voordeel vaak niet op. Bovendien zou het kunnen dat zo’n saas-bedrijf failliet gaat of besluit de prijzen van hun software te verhogen. Dit kan leiden tot een belemmering voor jou als developer of opdrachtgever bij  het ontwikkelen van jouw website.

Flexibiliteit

Open source content management systemen zijn flexibeler.  Deze  flexibiliteit is bovendien belangrijker het beheer van de content vanwege het unieke karakter van deze websites. Wie namelijk voor een open source CMS als Drupal kiest, kiest voor een een  platform dat  in  staat is om beoogde, complexe web oplossingen te realiseren. Met andere, niet open source software, word je gedwongen zelf de oplossing, in de hoop dat de leverancier de verzoeken om functies implementeert of besluit de plannen te wijzigen. 

Met een open source content management systeem kan men echter zijn of haar site uitbreiden of veranderen zoals men wil. Dit komt omdat de mogelijkheden letterlijk eindeloos zijn. De software biedt je de betaalbaarheid om de codes zelf te veranderen of zelf nog makkelijk, de door anderen  geschreven code te gebruiken.

Een open source content management systeem complimenteert andere systemen bovendien vaak beter. Tal van developers die gebruik maken van dezelfde  CMS, hebben  namelijk manieren bedacht waarop men zijn of haar website kan integreren met een ander systeem. Dit is waarbij u een applicatie van derden neemt om uw donateurs of vrijwilligers te beheren. Open source zoals Drupal heeft vaak de leiding over enkele van de eerste integraties die beschikbaar zijn.

Innovatie

Open source content management systeem benadrukt op innovatie. Bijna duizend mensen hebben bijgedragen aan het creëren van code voor Drupal 7, een aantal dat het ontwikkelingsteam van elk propriëtair CMS ontwikkelingsteam in het niet doet vallen. Deze duizend is niets vergeleken met de vele duizenden die bugs rapporteren of zelf modules schreven. Al deze ideeën die deze duizenden mensen inbrengen bij het maken en verbeteren van de software heeft voor onverwachte kracht en verscheidenheid gezorgd.

Snel bijgewerkt

Open source content management systemen worden vaak bijgewerkt door hun communities, aangezien alle ontwikkelaars zelf kunnen voortbouwen op de bestaande broncode. Bugs die zich voordoen worden zeer snel en zonder vertraging aangepakt. Door regelmatig updates te installeren, kan men ervoor zorgen dat zijn of haar systeem gebruik maakt van de nieuwste technologie en vrij is van bugs, dit helpt om zowel de prestaties van de website als de veiligheid van de website te verbeteren.

Ben jij overtuigd door de kracht van open source en wil jij ontdekken wat Drupal zou kunnen betekenen voor jouw digitale merk? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!