Wietze

donderdag, 2 november 2023


De toekomst van Drupal: Verwachtingen en Trends

Drupal blijft innoveren met trends zoals Headless CMS, GraphQL, AI en ML, en benadrukt toegankelijkheid en PWA's. Efficiëntie en kwaliteit worden verhoogd door geautomatiseerd testen en DevOps, vooruitlopend op een toekomst van geavanceerde gebruikerservaringen.

Drupal heeft met zijn vernieuwde versie die afgelopen jaar werd gelanceerd, Drupal 10, laten zien dat het platform nog altijd up to date is en haar gebruikers kan blijven verrassen. Nu 2024 echter alweer in zicht is, vraag jij je, net als menig Drupal enthousiast, waarschijnlijk af hoe het platform zich zal blijven ontwikkelen in het komende jaar en daar voorbij. Door de opkomst van nieuwe technologieën en de stijgende verwachtingen van jouw klanten en gebruikers,  is het voor jou namelijk van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en hoe jij hierop in kunt spelen. In dit artikel bespreken  we daarom enkele van deze trends. Lees dus zeker verder als jij aan de steeds strenger wordende eisen van jouw (potentiële) klanten wil blijven voldoen!

1. Decoupled (Headless) Drupal

Decoupled Drupal heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en de populariteit ervan zal naar verwachting zeker door blijven groeien. Deze headless architectuur scheidt de presentatielaag (frontend) van de backend van het contentmanagementsysteem (CMS). Deze architecturale benadering zorgt voor meer flexibiliteit, omdat developers verschillende frontend frameworks kunnen gebruiken, zoals React, Angular of Vue.js. Decoupled Drupal stelt je bovendien in staat om betere gebruikerservaringen te leveren door gebruik te maken van de kracht van headless CMS. Vind je dit nog maar wat vaag, en ben je benieuwd wat headless CMS nou precies inhoudt en hoe het tot stand komt? Dat snappen we heel goed! We verwijzen je dan ook graag door naar onze blogpost die geheel aan dit onderwerp gewijd is. [Link naar blog over headless drupal invoegen]

2. GraphQL Integratie

GraphQL is een querytaal voor API's, die het mogelijk maakt om gegevens efficiënter op te vragen. In Drupal development wordt GraphQL-integratie steeds populairder, omdat het preciezere data-queries biedt en onnodige API-verzoeken elimineert. Met de mogelijkheid om meerdere gegevensbronnen in één verzoek op te halen, helpt GraphQL de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren. Door de bewezen efficiëntie van deze query language, is het dan ook te verwachten dat steeds meer projecten GraphQL zullen gaan implementeren.

3. Kunstmatige intelligentie en machine learning

Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) hebben het afgelopen jaar bijna alle industrieën gerevolutioneerd en Drupal is daarop natuurlijk geen uitzondering. Je kunt dus verwachten dat Drupal developers in de toekomst in steeds grotere mate gebruik zullen gaan maken van AI- en ML-technologieën, bijvoorbeeld om slimmere en meer gepersonaliseerde websites te bouwen. AI-gestuurde chatbots, het automatisch taggen van content en voorspellende analyses zijn slechts enkele voorbeelden van hoe AI en ML het Drupal-ontwikkelingsproces kunnen verbeteren. Dit is dan ook de ontwikkeling die Drupal developers waarschijnlijk het meest op de voet volgen. 

4. Accessibility-first development

Inclusieve webervaringen zijn inmiddels niet meer weg te denken. Je zou zelfs kunnen stellen dat het negeren ervan anno 2023 geen optie meer is. Accessibility-First Development is een trend die zich precies hierop richt, namelijk op het bouwen van webapplicaties en websites die toegankelijk zijn voor alle gebruikers, ongeacht hun fysieke of cognitieve beperkingen. De verwachting is dan ook dat developers komend jaar veel aandacht zullen besteden aan toegankelijkheid, bijvoorbeeld door WCAG 2.x richtlijnen in acht te nemen, tools voor toegankelijkheidscontrole in te bouwen en zich te houden aan best practices. Het creëren van toegankelijke digitale ervaringen zal niet alleen de bruikbaarheid van jouw site verbeteren, maar ook zorgen voor naleving van de wettelijke vereisten.

5. Progressieve webtoepassingen (PWA's)

Progressive Web Applications (PWA's) bieden een naadloze gebruikerservaring door de beste functies van zowel websites als native mobiele applicaties te combineren. PWA's zijn snel, betrouwbaar en werken offline, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor degenen die hun Drupal applicaties naar een hoger niveau willen tillen. Met service workers en andere webtechnologieën kan jouw traditionele website soepel worden omgevormd tot PWA, om zo verbeterde prestaties en betrokkenheid te bieden aan jouw gebruikers.

6. Geautomatiseerd testen en DevOps

Efficiëntie en betrouwbaarheid zijn sleutelfactoren voor succesvolle Drupal development. Om aan deze eisen te voldoen, worden geautomatiseerd testen en DevOps-praktijken steeds belangrijker. Geautomatiseerd testen helpt de kwaliteit van de code te garanderen en te waarborgen, terwijl DevOps de ontwikkelings-, implementatie- en onderhoudsprocessen stroomlijnt. De verwachting is daarom dat tools als Drupal Console, Behat en GitLab CI/CD zullen worden omarmd in de Drupal wereld, aangezien deze de  automatisering van testen en implementeren automatiseren. Dit resulteert in snellere ontwikkelingscycli en een verbeterde stabiliteit van de backend. 

Conclusie

Drupal is voortdurend in ontwikkeling en deze trends wijzen op een toekomst die wordt gedreven door innovatie en verbeterde gebruikerservaringen. Door ontkoppelde architecturen te omarmen, GraphQL te integreren, AI en ML te gebruiken, toegankelijkheid prioriteit te geven, PWA's te gebruiken en geautomatiseerde test- en DevOps te implementeren, zal jouw website state-of-the-art blijven en zul je je concurrenten een stapje voor zijn. Ben jij benieuwd naar de laatste best practices op de genoemde gebieden en hoe deze te implementeren zijn in jouw applicaties? Neem dan gerust contact met ons op. Ons ervaren team schiet je graag te hulp!

Nieuwsbrief

Meld je nu aan!