Bas

dinsdag, 8 februari 2022


Drupal vs WordPress

Drupal en WordPress het zijn beide CMS (Content Management Systemen), maar wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen beide CMS’en. In dit artikel duik ik daar verder op in en geef ik overzichtelijk weer wat zowel de voordelen als nadelen zijn van beide CMS’en.
Drupal vs Wordpress
WordPress

Het WordPress CMS richt zich meer op het grote publiek. Je hebt relatief weinig technische kennis nodig om een WordPress website te installeren en te gebruiken. 

WordPress is volledig achterwaarts compatibel dat houdt in simpele termen in dat updates met WordPress nooit lastig zijn. Er zit wel een nadeel aan dat WordPress achterwaarts compatibel is. Code vanuit eerdere versies van het CMS moeten ook ondersteund worden in de nieuwe versies van WordPress. Dit betekent dat je te maken hebt met gedateerde code die ondersteund wordt. 

WordPress beschikt over zogenaamde plugins. Deze plugins kan je gebruiken om een WordPress website uit te breiden met nieuwe functionaliteiten. Het installeren en bijwerken van plugins kan gemakkelijk via de website zelf. WordPress beschikt over een gigantisch aanbod aan thema’s. De thema’s worden tegen betaling, maar ook gratis aangeboden bij verschillende commerciële partijen. WordPress biedt standaard geen optie voor meertaligheid. Om een meertalige WordPress website te maken dien je al gauw een plugin te installeren die deze functionaliteit toevoegt aan de website. 

De rollen en rechten waar WordPress uit bestaat zijn vrij gelimiteerd. Je hebt een aantal rollen en permissies die te wijzigen zijn maar daar bestaat het ook uit. Dit limiteert je aan de hoeveelheid verschillende content die je op WordPress website kan zetten. 

Drupal

Het Drupal CMS wordt vooral gebruikt voor maatwerkoplossingen. Drupal richt zich dan ook op een kleiner publiek en complexere websites. Hierdoor is er meer technische kennis nodig dan WordPress. 

Drupal is sinds Drupal 8 ook achterwaarts compatibel zoals WordPress. Het Drupal CMS ondersteund zogenaamde modules waarmee je Drupal websites kan uitbreiden. Modules in Drupal zijn in principe hetzelfde als WordPress plugins. Het enige verschil is dat Drupal modules bijna altijd gratis zijn. Het komt zelden voor dat ervoor modules betaald moeten worden. Daarnaast beschikt Drupal ook over de mogelijkheid om thema’s toe te voegen aan websites evenals WordPress. Echter is het thema aanbod van Drupal er eigenlijk nauwelijks, er bestaat geen uitgebreide winkel waar je talloze keuzes hebt uit verschillende thema’s om te gebruiken binnen een Drupal website. De meeste Drupal projecten worden aangeleverd met een op maat gebouwd thema door een Drupal developer. Het Drupal CMS ondersteund standaard meertalige websites. Het is prettig dat Drupal dit standaard ondersteund, zo hoef je niet verschillende modules te installeren die deze functionaliteit aanbieden.

Het Drupal CMS beschikt over uitgebreide rollen en rechten. Drupal biedt de mogelijkheid om per rol heel nauwkeurig rechten toe te wijzen. Zo kan je aan iedere gebruiker een andere gebruikerservaring geven. Daarnaast kan je zo verschillende soorten content laten zien aan verschillende rollen. 
 

Drupal en WordPress naast elkaar gezet

Laten we de balans opmaken zodat je kan bekijken wat het beste CMS voor jou is.

WordPress is uitstekend voor kleinere websites die over relatief weinig verschillende content soorten beschikt. Wanneer het complexer wordt is Drupal wel aan te raden. Een vergelijking die vaak wordt gemaakt tussen Drupal en WordPress is dat WordPress gelijk is aan Duplo en Drupal gelijk is aan Lego Technic. Met beide is het namelijk mogelijk om iets moois te creëren, alleen Drupal is een stuk geavanceerder dan WordPress waardoor je complexere websites kan maken. Hieronder geven wij je kort een overzicht tussen de verschillen in WordPress en Drupal:
 

Table drupal vs wordpress

Wij zetten Drupal in voor maatwerkoplossingen. Bekijk de volgende Drupal websites waar wij aan hebben gewerkt.