PIANO gaat van Drupal 6 naar Drupal 8

PIANOo is een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken (EZ) en valt per 1 januari 2017 onder de directie Nationale Programma's van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Over PIANOo

PIANOo heeft als taak het inkopen en aanbesteden bij alle overheden te professionaliseren. PIANOo brengt experts op inkoop- en aanbestedingsgebied bij elkaar, bundelt kennis en ervaring en geeft advies en praktische tips.

PIANOo werkt voor en met een netwerk van ruim 3.500 inkopers en aanbesteders. PIANOo.nl is de website over inkoop en aanbesteden bij de overheid met 184.000 paginaweergaves en 14.000 downloads per maand. Op de website vindt u informatie, advies, instrumenten en voorbeelddocumenten.

Van Drupal 6 naar Drupal 8

De website pianoo.nl was gebouwd met Drupal 6. VDMi kreeg de opdracht de website te herbouwen in Drupal 8 en de volledige content te migreren. Ook kregen we de opdracht om een aantal verbeterpunten door te voeren, zoals het laten voldoen aan Webrichtlijnen 2.0 AA en de implementatie van een responsive design, zodat de website ook goed wordt getoond op tablet en mobiel. 

Natuurlijk moet ook de bestaande content gemigreerd worden naar Drupal 8. Alle huidige url’s, aliassen en interne verwijzingen moeten worden mee gemigreerd zodat, na migratie, de content vindbaar blijft via google en externe links.

Wij zijn het project begonnen door het opstellen van een projectplan, gevolgd door een analyse van het huidige CMS en de functionaliteiten. In deze analyse worden de database structuur, Solr, de linkstructuur en url’s in kaart gebracht. Hier wordt ook bepaald of er in de bestaande content gebruik is gemaakt van HTML, wat eventueel een responsive weergave zou kunnen bemoeilijken. Na de analyse is alles door ons opgenomen in een functionaliteitenmatrix. Dit is een overzicht van de te realiseren functionaliteiten, inclusief prioriteitsaanduiding. Zodra alle informatie compleet is, wordt het geheel opgenomen in het projectplan en stelt de projectleider van VDMi voortgangsrapportages op ter bewaking van het project en planning.  

Home pagina PIANOo
Zoek pagina PIANOo
Highlights:

Webrichtlijnen 2.0

Lay-out websites en achterliggende techniek voor functioneren van de website voldoen aan webrichtlijnen 2.0 AA inclusief toetsingsrapport

Migratie

Alle content en huidige functionaliteit van de websites moesten worden omgezet van de bestaande Drupal 6 naar de nieuwe Drupal 8 omgeving. Onderdelen zijn alle teksten, afbeeldingen en bijlagen. Daarnaast moet gerelateerde en gelabelde content intact blijven.

Overdracht naar externe beheersorganisatie

Aan het einde van het project zijn de websites overgedragen aan een externe beheersorganisatie. Daarbij is door VDMi een complete documentatie bijgehouden en opgeleverd. Er zijn instructiemiddagen door VDMi georganiseerd voor het webteam om bekend te raken met het nieuwe CMS en de mogelijkheden. Door onze uitgebreide nazorg en garantie, kan PIANOo altijd bij ons terecht.

Responsive weergave

Het bestaande ontwerp is door ons volledig responsive geïmplementeerd, hierdoor is de website ook goed beschikbaar op smartphone en tablet. Met meerdere breekpunten en specifieke functionaliteiten per apparaat kan iedere bezoeker de website platform eenvoudig gebruiken.