Bas

woensdag, 9 maart 2022


Op weg naar Drupal 10

Drupal is en blijft nog steeds een van de meest populaire open source projecten in de wereld. Het is belangrijk dat Drupal up-to-date blijft. Daarom praat ik je bij over de nieuwste versie van Drupal 10.
Drupal 10, VDMi drupal specialist

De nieuwe versie van Drupal 10 wordt in juni 2022 verwacht met als terugval datum december van dit jaar. In de nieuwe versie van Drupal komen er veel nieuwe verbeteringen. Er wordt dan ook verwacht dat Drupal 9, de huidige versie van Drupal vanaf december niet meer ondersteund zal worden. Dit houdt in dat beveiliging en stabiliteit niet meer worden verbeterd. De grootste verbeteringen van Drupal 10 zet ik hieronder voor je op een rijtje.

Ckeditor 5

De Ckeditor is de zogenoemde wysiwyg waar Drupal gebruik van maakt. Een wysiwyg is een editor voor het schrijven van bijvoorbeeld artikelen op een website. In de nieuwe versie van Drupal 10 zal de Ckeditor geüpdatet worden van versie 4 naar 5. Deze nieuwe versie van de Ckeditor brengt veel veranderingen met zicht mee.

De Ckeditor is helemaal opnieuw opgebouwd. Dit betekent dat naast de voorkant van de Ckeditor de achterkant ook vernieuwd is. Het eerste wat je zult opvallen is de moderne nieuwe uitstraling die deze versie met zich meebrengt. De gebruikservaring zal hierdoor sterk verbeteren ten opzichte van zijn voorganger.

De achterkant is ook veranderd. De Ckeditor maakt nu gebruik van een MVC structuur. Dit maakt het voor programmeurs in sommige gevallen makkelijker om uitbreidingen te implementeren. Ook is de Ckeditor helemaal herschreven in ES6 zo wordt het gemakkelijker om te implementeren met moderne front-end frameworks.

Nieuwe thema’s

Drupal 10 zal gebruik maken van twee nieuwe standaard thema’s. Claro is een administratie thema die de outdated Seven thema gaat vervangen. Daarnaast gaat Olivero het standaard thema Bartik vervangen. Beide thema’s zullen zorgen dat Drupal er standaard modern en fris oogt voor de gebruiker. Deze thema’s zullen ervoor zorgen dat Drupal 10 out of the box mooi oogt en prettiger is om mee te werken.

Automatische updates

Ook worden in Drupal 10 automatische updates voor Drupal core geïntroduceerd. Zo kunnen websites automatisch van belangrijke beveiligingsupdates worden voorzien. Zo mis je nooit een beveiligingsupdate. Normaal is het bijwerken van een Drupal website veel werk. Met het automatische updaten zal dit een stuk makkelijker worden. De updates zijn veilig en kunnen altijd worden teruggedraaid als er iets mis gaat.

Symfony 6

Ook wordt Symfony 6 geïntroduceerd in Drupal 10. In Drupal 10 zal symfony updaten van Symfony 4.4 naar Symfony 6. Symfony is het onderliggende back-end framework waarop Drupal is gebouwd. Je kan Symfony zien als een raamwerk voor de waarop Drupal is gebouwd. Symfony 6 zal gebruik maken van PHP 8.

jQuery UI

Sinds 2011 is jQuery UI een belangrijk element binnen Drupal. In Drupal 9 wordt er nog steeds gebruik gemaakt van jQuery UI. Aangezien jQuery de laatste jaren steeds minder populair wordt zal ook Drupal jQuery langzaam uitfaseren. Hierdoor zal in Drupal 10 jQuery UI vervangen worden door moderne “vanilla” JavaScript.

Conclusie

Met Drupal 10 zet de Drupal community een grote stap. Er wordt stap voor stap gewerkt om het Drupal CMS blijvend een van de beste te maken in de wereld. Zo zullen er gebruikers verwelkomt worden door twee nieuwe standaard thema’s voor Drupal. Daarnaast worden er voor er aan de technische kant veel updates gedaan die nodig zijn om de beveiliging en stabiliteit van het platform te kunnen blijven garanderen.

Wij zullen onze klanten natuurlijk de mogelijkheid geven om hun websites te updaten naar Drupal 10. Dit doen wij ongeveer een half jaar nadat de eerste versie van Drupal 10 uitkomt. Zo garanderen wij dat de kinderziektes eruit zijn en onze klanten gebruik kunnen maken van een stabiele Drupal website.

Bent u benieuwd naar Drupal en wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder.