Jan

woensdag, 16 maart 2022


SEO en Drupal: Een perfect huwelijk?

SEO: het is iets waar steeds meer mensen mee bekend zijn, maar wat houdt het nou precies in? SEO staat voor "Search Engine Optimization". Dit omvat een proces dat ervoor zorgt dat jouw website beter vindbaar wordt in zoekmachines. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het toepassen van succesvolle SEO, zoals de titel van je website, de meta-description, de headers, de teksten, de afbeeldingen en nog tal van andere zaken.
SEO Drupal VDMi
Drupal en SEO

SEO begint al tijdens de ontwikkeling van je website. Je moet bij het ontwikkelen van de website en diens bijbehorende content ervoor proberen te zorgen dat je website vindbaar is voor zoekmachines. Het opstellen van een lijst met keywords die voor jouw onderneming interessant zijn om op te ranken en het kiezen van de juiste website structuur, zijn voorbeelden van zaken die je het beste op orde kunt hebben voordat je website eenmaal live gaat.

Eenmaal live,  zijn er honderden dingen die je kan verbeteren aan je website. Het fijne van Drupal is dat je 100% controle hebt over de code en de structuur van de website. Met drupal hoef je geen compromissen te sluiten met het systeem. Je kunt blijven bouwen en sleutelen aan de perfecte structuur en code voor jouw website, zodat je steeds een hogere mate van vindbaarheid in zoekmachines kunt bereiken.

Drupal is daarom een perfect platform om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Je hebt daarnaast veel controle over de indexatie van je website en je kunt gemakkelijk meta-tags toevoegen aan je pagina's.

Daarbij komt ook nog eens dat Drupal een open source platform is, wat betekent dat er veel modules en thema's beschikbaar zijn die je kunt gebruiken om je website goed vindbaar en bovendien aantrekkelijker te maken. Doordat gebruikers die, nadat ze op jouw webpagina zijn beland, nu belanden op  een overzichtelijker en aantrekkelijker ogende pagina zullen zij waarschijnlijk meer tijd doorbrengen op de pagina, hetgeen voor de zoekmachine impliceert dat jouw website nuttige content bevat. Dit zal de vindbaarheid dan ook doen bevorderen.

Welke Drupal modules zijn handig voor SEO?

Binnen Drupal heb jij de keuze om tal van verschillende modules te gebruiken. Zo’n Drupal module kan je zien als een  programma dat ervoor zorgt dat bepaalde functies op je website worden uitgevoerd. Er zijn honderden modules beschikbaar, waardoor nagenoeg aan al jouw wensen als opdrachtgever voldaan kan worden. Bovendien zijn alle modules gratis te downloaden op de Drupal website.

Metatag

Dit is de module voor het toevoegen van metatags aan je pagina. Deze zijn nodig voor de titel en meta omschrijving, welke zichtbaar zijn in de google resultaten. Naast de pagina's voegt deze module ook metatags toe aan gebruikers,taxonomieën en alle typen nodes.

Two metatag submodules

Alleen de metatag module is echter niet toereikend genoeg. Twitter en Facebook gebruiken namelijk weer andere metatags dan google gebruikt. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw metatags ook op sociale media goed uit de verf komen. Precies hiervoor is de two metatag submodule bedoeld. Deze module wordt gebruikt om jouw meta tags voor op social media te optimaliseren.

Sitemap

Om je website goed aan te melden bij Google, heb je een Sitemap nodig. Een Sitemap is een lijst van alle pagina’s die op een website te vinden zijn. Er bestaat een verschil tussen Sitemaps voor gebruikers en Sitemaps voor zoekmachines. In dit geval gaan we in op de Sitemaps voor zoekmachines. Deze wordt in een XML format gemaakt.

Het generen van zo’n Sitemap doe je met de Sitemap  module. Hiermee kan je per node type en zelfs per losse node bepalen of dat stukje content in de Sitemap wordt opgenomen. Als je vervolgens deze Sitemap aanmeldt bij google, wordt je website geïndexeerd.

Redirect

Krijg je een nieuwe website, verplaats je content op je website of wijzig je de URLs van je website? Dan is het voor de vindbaarheid verstandig een redirect op te nemen. Dit houdt in dat je een verwijzing maakt van de oude naar de nieuwe locatie. De module redirect helpt je hierbij.

Schema.org

Als je wil zorgen dat google je website daadwerkelijk begrijpt, dan is de module Schema.org belangrijk. Waar de Sitemap module vergeleken kan worden met een opsomming van wat jouw website te bieden heeft, kan schema.org worden vergeleken met een woordenboek voor de zoekmachine.  Aan de hand van deze module kun je essentiële stukjes code toevoegen aan elementen die op de sitemap staan, die google doen begrijpen wat gewone artikelen, vacatures of wat producten zijn.

Snelheid van een drupal website

Naast de techniek en de content op jouw website, is ook de snelheid van je website van groot belang. Dit ligt voor een deel aan je hosting-instellingen, maar nog voor een groter gedeelte aan hoe de code van de website is geschreven. Je kunt de snelheid van jouw website analyseren door te klikken op het kopje ‘speed insight’.

Doordat je een Drupal theme helemaal op maat kan maken en Drupal experts gemakkelijk de code kunnen schrijven en aanpassen,  is het goed mogelijk de code van de website zo aan te passen dat de snelheid waarmee de pagina’s laden wordt verhoogd. Het is ook daarom dat websites die gebouwd zijn in Drupal, vergeleken met websites die aan de hand van andere tools zijn gebouwd, sneller zijn.

SEO tools

Naast de vele drupal modules voor SEO zijn er ook nog vele SEO tools, geschikt voor alle soorten websites en CMS-en. Denk hierbij aan MOZ, SeRanking of AHREFs. Deze tools zijn allemaal hulpmiddelen om je inzicht te geven in hoeverre jouw website al SEO geoptimaliseerd is en hoe je de ranking van jouw website in zoekmachines nog kan verbeteren. Wij kijken dan ook aandachtig naar de analyses die deze tools maken, om zo tot een plan van aanpak te komen. Je kunt dit overigens natuurlijk ook nu al meteen zelf doen, indien je benieuwd bent naar de huidige staat van de SEO die jij misschien al hebt toegepast.

Conclusie

Doordat je in Drupal heel precies maatwerk kan leveren is het mogelijk om voor SEO een perfecte website op te leveren. Doordat er gemakkelijk aanpassingen kunnen worden gedaan in de code, is het bovendien mogelijk om snel te kunnen reageren op veranderingen in de algoritmes van zoekmachines, die regelmatiger optreden dan je zou denken.  Daarbij komt dat onze Drupal experts de nodige ervaring hebben met het toepassen van SEO in Drupal. Zij helpen je dan ook graag. Ben jij benieuwd naar hoe zij de SEO van jouw website kunnen perfectionaliseren? Kom dan gerust een keer langs bij ons op kantoor in Rotterdam of mail ons via info@vdmi.nl. Wij zijn bovendien tijdens kantooruren bereikbaar op 010 486 4321 en staan u graag te woord!