Jasper

woensdag, 3 augustus 2022


Headless CMS

Een headless CMS is een contentmanagementsysteem (CMS) zonder een front-end. In tegenstelling tot traditionele CMS-systemen behoeft een headless CMS geen visuele interface om inhoud te beheren of weer te geven. In plaats daarvan wordt de inhoud van een headless CMS via een API (Application Programming Interface) verstrekt aan verschillende kanalen, zoals mobiele apps en voice-assistenten.
Voordelen van een headless CMS

Een van de grootste voordelen van een headless CMS is dat het veel flexibeler is dan een traditioneel CMS. Dit komt doordat een headless CMS geen visuele interface heeft die gebonden is aan één bepaald platform of apparaat. In plaats daarvan kan de inhoud van een headless CMS via een API naar elk gewenst platform of apparaat worden gestreamd.

Dit maakt het mogelijk om dezelfde inhoud op verschillende manieren weer te geven, afhankelijk van het apparaat of platform waarop deze wordt bekeken. Bijvoorbeeld, de inhoud van een headless CMS kan op een website worden weergegeven als een blogbericht, terwijl dezelfde inhoud op een mobiele app kan worden weergegeven als een pushbericht of een chatbericht.

 

Nadelen van een headless CMS

Eén van de nadelen van een headless CMS is dat het relatief nieuw is in vergelijking met traditionele CMS-systemen. Dit betekent dat er nog steeds weinig opleiding en ondersteuning beschikbaar is voor mensen die willen leren hoe een headless CMS werkt.

Daarnaast zijn headless CMS-systemen meestal duurder dan traditionele CMS-systemen. Dit komt doordat headless CMS-systemen vaak gebouwd zijn op basis van open source-software, wat betekent dat er licentiekosten aan verbonden kunnen zijn.

 

Hoe werkt een headless CMS

Een headless CMS werkt door de inhoud van een website of applicatie te beheren via een API. Deze API kan worden gebruikt door ontwikkelaars om de inhoud van een headless CMS naar elk gewenst platform of apparaat te streamen.

Een API is een toepassingsprogramma-interface. Een API is een set regels en specificaties die software-ontwikkelaars gebruiken om toegang te krijgen tot bepaalde functionaliteit of gegevens van een applicatie of website. APIs kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot bepaalde functies van een headless CMS, zoals het beheren en weergeven van inhoud.

Headless CMS wordt niet alleen gebruikt voor gewone website. Enkele veel voorkomende toepassingen van een headless CMS zijn:

- content management voor websites en apps
- e-commerce platformen
- systemen voor het beheer van klantrelaties (CRM)
- enterprise resource planning (ERP)-systeme

 

Drupal en Headless CMS

Drupal kan worden perfect gebruikt worden als een headless CMS. Door de robuste strcutuur van Drupal en de aanwezigheid van de API in Drupal is het perfect in te zetten als headless oplossing. Zo is er in Drupal RESTful, JSON, SOAP en GraphQL als API taal beschikbaar.

Het voordeel van Drupal inzetten is dat je flexibel bent hoe je je content gaat gebruiken. Zo is de content uit het Drupal CMS tegelijk in te zetten voor je website, je mobiele app of je narrow casting applicatie.

Samenvatting

Een headless CMS is een contentmanagementsysteem zonder een front-end. In tegenstelling tot traditionele CMS-systemen behoeft een headless CMS geen visuele interface om inhoud te beheren of weer te geven. In plaats daarvan wordt de inhoud van een headless CMS via een API verstrekt aan verschillende kanalen, zoals mobiele apps en voice-assistenten. Drupal is perfect in te zetten als headless CMS.