Wietze

woensdag, 19 oktober 2022


HBO deeltijd informatica en VDMi - Deel 1

Ik wil je door middel van deze blog een kijkje geven op de combinatie van een deeltijd HBO informatica studie en werken bij VDMi.
vdmi drupal
Voorwoord

Welkom bij deel 1 van mijn 2 delige blog. Mijn naam is Wietze Eilander en ik ben op dit moment werkzaam bij VDMi. Naast VDMi doe ik op dit moment een deeltijd HBO informatica studie op de Hogeschool Rotterdam op de locatie de Wijnhaven. Ik wil je door middel van deze blog een kijkje geven op de combinatie van een deeltijd HBO informatica studie en werken bij VDMi.

Inleiding

Door een succesvolle stageperiode bij VDMi vanuit het MBO werd mij aangeboden om werkzaam te blijven bij VDMi. Mijn ambitie was op dat moment om door te leren. Ik wilde de HBO studie informatica volgen aan de Hogeschool Rotterdam. VDMi bood mij de kans om zowel de studie te volgen als werkzaam te blijven. De combinatie van werkervaring opdoen in het vakgebied en het volgen van een vervolgstudie leek mij erg interessant. 

In deel 1 neem ik je mee hoe ik tot mijn keuze ben gekomen en wat ik aan VDMi heb binnen de studie. In deel 2 ga ik verder in op de vraag ‘wat heb ik aan mijn studie binnen VDMi?’.

De keuze

Mijn stageperiode was bijna afgelopen en ik zat druk te fantaseren over mijn toekomst. Is de richting die ik heb gekozen met mijn MBO studie nou echt iets voor mij? En hoe bevalt het werken? Ineens 40 uur moeten werken, rekening houden met collega’s? Allemaal dingen die mij bezighielden. Toch in alle overwegingen had ik een voorkeur om door te studeren. Ervaringen opdoen en met mijn MBO studie op zak zal het niet al te moeilijk moeten zijn. Tot ik mijn laatste functioneringsgesprek had, het gesprek wat ook mijn cijfer zou bepalen voor de tijd die ik bij VDMi heb doorgebracht. In dit gesprek kwam naar voren dat VDMi mij een contract wilde aanbieden. Dit omdat ze potentie in mij zagen, en erg tevreden waren. Ik heb dan ook een 8 gekregen voor mijn stage periode!! Ik had alleen al voor mezelf de keuze gemaakt om door te gaan studeren. Tot mijn baas Frans op het volgende kwam “maar dan ga je toch lekker deeltijd doen? 3 a 4 dagen werken, en 1 a 2 dagen school. Zo kan je de nieuwe technieken van het vak leren en werkervaring opdoen”. Door dit gesprek ben ik weer naar mijn eigen spreekwoordelijke tekentafel gegaan. Alle kaarten op tafel gelegd en gekeken wat wil ik nou eigenlijk? Zoals de titel van deze blog al zegt heb ik gekozen voor een deeltijdstudie en tegelijkertijd te werken bij VDMi. Waarom? 

 • Heel simpel, geld verdienen
 • Werkervaring op doen
 • Een hoger papiertje proberen te bemachtigen 

Dit waren voor mij de drie redenen om te blijven.

Wat heb je aan VDMi bij je studie?

Vanuit de deeltijd studie werd bij de introductie ons als studenten al verzocht, zoek een IT baan naast deze studie. Waarom? Dit gaat je helpen bij het behalen van je studie, en sommige vakken kunnen alleen behaald worden door opdrachten vanuit je werk. Waar een groot deel van mijn klasgenoten nog geen baan had, had ik die wel!

Begeleiding

Vanuit VDMi krijg je een begeleider toegewezen voor onder je schoolperiode. Je begeleider is tevens ook gewoon je collega, maar wel een collega met de ruime ervaringen. Hij/zij denkt mee met je vakken, opdrachten en helpt je een juiste planning te maken. Wat ik merkte is dat het eerste jaar zo voorbij vloog, en ik niet echt behoefte had aan begeleiding. Vanaf jaar 2 was deze behoefte er wel. De opdrachten van school die ik moest maken op werk moesten wel voldoen aan de juiste eisen, samen met mijn begeleider kon ik dan mooi een plan maken om al deze opdrachten te maken. 

Ook het stukje extra interesse vanuit je collega naar je studie heeft mij altijd geholpen om door te blijven gaan, of toch even net die ene deadline te halen.

Tijd

Planning en tijd, iets wat belangrijk is wanneer je een deeltijd studie volgt. Het ene vak vraagt meer tijd dan het andere vak. VDMi heeft zich in mijn periode op school altijd erg flexibel opgesteld. Mits mijn opdrachten voor klanten er niet onder lijden en deze zoals afgesproken af kwamen, kreeg ik genoeg ruimte om bijvoorbeeld te leren/voor te bereiden voor mijn tentamens.

Kennis

VDMi heeft veel kennis in huis, kennis waar je niet snel waarde aanhecht of aan denkt. Kennis waar ik nu wel waarde aan hecht en daaruit ook extra motivatie kan putten. Kennis ging in eerste instantie voor mijn gevoel alleen over software, maar het is veel breder. Dit kwam mij aan het licht door school. Voor school moest ik bijvoorbeeld bewijzen dat ik bepaalde kennis eigen had gemaakt. Door een STARR schema moest ik dit aantonen. STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat, Reflectie. In het kort beschreven wat het inhoud:

 • Situatie
  Beschrijven van de situatie
 • Taak
  Wat is jouw taak in deze situatie
 • Actie
  Welke taken heb je uitgevoerd, en hoe?
 • Resultaat
  Wat is het resultaat van de uitgevoerde acties
 • Reflectie
  Wat heb je geleerd? en wat kan je beter doen?

De STARR methode is iets wat veelvuldig terug kwam in de studie.

Om een goede software developer te zijn heb je dus meer kennis nodig dan alleen codes typen. Naast hoe je mooie code schrijft en hoe communiceer ik met mijn collega heb je ook het klantcontact. Hierin had ik nog weinig ervaring, hierbij heeft VDMi mij enorm geholpen. Welke vragen stel je? Waarom stel je deze vragen? En hoe houd ik de klant op de hoogte. Dit soort dingen lijken op het eerste oog simpel maar gaan dieper dan ik van te voren dacht. En laten we eerlijk zijn, contact leggen als developer blijft lastig.

Leiderschap

Door het afronden van mijn MBO studie, en een half jaar stage breng je toch de nodige ervaringen mee naar je nieuwe studie. Zo had ik al snel meer ervaringen dan mijn klasgenoten / groepsgenoten. Daarom mocht ik ineens gaan vertellen aan mijn medestudenten hoe de wereld in elkaar zit of in elkaar zou moeten zitten. Hoe je bijvoorbeeld met versiebeheer omgaat, en waarom dit belangrijk is! (denk aan het gebruik van GIT), in dat soort randzaken kon ik dus gemakkelijk de leider rol op mij nemen. Iets wat ik nog nooit echt gedaan had, maar dus onbewust nu leerde.

Afstudeerstage

Binnen VDMi heb ik de mogelijkheid gekregen om mijn afstudeeropdracht binnen VDMi te maken. Samen met mijn begeleider en de aandeelhouders van VDMi hebben wij om de tafel gezeten wat er mogelijk is en waar VDMi een behoefte aan heeft. Door de eisen van de afstudeeropdracht naast de wensen van VDMi te leggen zijn we uitgekomen tot een mooie opdracht. 

Ik mocht binnen VDMi werken aan het combineren van verschillende informatie systemen. Dit door systemen samen te brengen in een open source CRM pakket. In een latere blog kom ik terug op mijn opdracht en waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt!

Ik ben VDMi dan ook erg dankbaar voor het vertrouwen, meedenken en gegeven tijd voor het maken en schrijven van mijn afstudeeropdracht voor de Hogeschool Rotterdam.

Vervolg..

Je hebt nu deel 1 gelezen over mijn keuze en wat VDMi kan betekenen voor jou bij je studie. In deel 2 kom ik terug op de vraag ‘Wat heb je aan je studie binnen VDMi’.

Dank voor het lezen, en tot snel bij deel 2!

Groeten, 
Wietze Eilander Software Developer at VDMi