otto

dinsdag, 10 januari 2023


Drupal 8 of 9 naar Drupal 10

Gebruik jij nu nog Drupal 8 of 9 en lijkt het jou onnodig om over te stappen op Drupal 10? Dat snappen wij! Deze versies bieden immers al zoveel mogelijkheden, dat veel ondernemers geen reden zien om up to date te blijven.

Drupal 10 is de nieuwste versie van het open source CMS-systeem Drupal. Deze versie biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van eerdere versies. Dankzij onder andere third-party updates en een verbeterde ondersteunende headless architectuur, wordt Drupal met deze update weer een stapje gebruiksvriendelijker. Hiermee is echter lang niet alles gezegd over deze update. Daarom hebben wij hieronder enkele zaken opgesomd die het de moeite waard maken om over te stappen op Drupal 10.
 

 1. Verbeterde performance: Drupal 10 biedt verbeterde performance ten opzichte van eerdere versies, dankzij de ondersteuning voor PHP 8. Dit kan leiden tot snellere laadtijden en een beter gebruiksgemak voor je bezoekers. Ook voor het succes van SEO campagnes is dit van cruciaal belang.
   
 2. Betere ondersteuning voor multilingual websites: Drupal 10 biedt verbeterde ondersteuning voor multilingual websites, waardoor het makkelijker is om een website te maken die beschikbaar is in meerdere talen.
   
 3. Nieuw thema systeem: Drupal 10 biedt een nieuw thema systeem, wat het makkelijker maakt om de uiterlijk van je site aan te passen. Het nieuwe thema systeem biedt ook verbeterde ondersteuning voor responsive design, wat betekent dat je site goed zal werken op alle apparaten.
   
 4. Verbeterde integratie met andere open source tools: Drupal 10 biedt verbeterde integratie met andere open source tools, waardoor het makkelijker is om je site te integreren met andere systemen en services.
   
 5. Verbeterde beveiliging: Drupal 10 biedt verbeterde beveiliging ten opzichte van eerdere versies, dankzij de ondersteuning voor PHP 8 en andere beveiligingsverbeteringen.Hoewel het migreren naar Drupal 10 een uitdaging kan lijken, suggereren de bovenstaande verbeteringen die de nieuwste versie biedt, dat het zeker de moeite waard is om te over te stappen. 
   

Gebruik jij nu nog Drupal 8 of 9 en lijkt het jou onnodig om over te stappen op Drupal 10? Dat snappen wij! Deze versies bieden immers al zoveel mogelijkheden, dat veel ondernemers geen reden zien om up to date te blijven. Door te profiteren van de nieuwe en verbeterde functies van Drupal 10, zorg je er echter voor dat je site kan blijven voldoen aan de hoge eisen van gebruikers, die uiteraard steeds meer verwachten van de websites van degenen met wie zij zakendoen. 

Aangezien websites of webapplicaties tegenwoordig ook wel de nieuwe visitekaartjes worden genoemd, is het van groot belang om te zorgen dat jouw website met kop en schouders boven die van de concurrenten uit blijft steken. Dit kan alleen worden gerealiseerd door jouw site te bouwen in de nieuwste versie van de door jou gebruikte CMS, die bovendien compatibel zal zijn met alle benodigde third-party applicaties. Ben jij inmiddels benieuwd naar hoe je jouw website of applicatie voorbereid om over te stappen naar Drupal 10? Lees dan verder!

Wij hebben hieronder namelijk een kort stappenplan uiteengezet, dat de meest essentiële stappen bevat die je kunt volgen om je Drupal-site voor te bereiden om te migreren naar de nieuwste versie:
 

 1. Maak een lijst met al je modules en thema's en check of ze compatibel zijn met Drupal 10. Als ze niet compatibel zijn, zoek dan naar alternatieven of neem contact op met de ontwikkelaars om te zien of er updates beschikbaar zijn. Het is ook aan te raden om je site te scannen op deprecated code, omdat dit kan leiden tot problemen tijdens het migratieproces. 

  Mochten voor jouw website onmisbare modules nog niet compatibel zijn met Drupal 10, maar ben je wel vastberaden om over te stappen op Drupal 10? Wees dan niet getreurd! Drupal experts kunnen namelijk modules voor jou op maat maken, zodat deze wél compatibel zullen zijn met Drupal 10. Schroom dus niet om contact op te nemen en de mogelijkheden te bespreken!
   
 2. Maak een kopie van je huidige site en zet deze op een testserver. Zo kun je het migratieproces uitvoeren zonder de live site te beïnvloeden. Het is ook aan te raden om een backup te maken van je huidige site voordat je begint met de migratie, zodat je terug kunt gaan naar de oude versie als er iets misgaat.
   
 3. Gebruik de Migratie Upgrade-module om je site te migreren van Drupal 8 naar Drupal 9, en vervolgens naar Drupal 10. Deze module biedt een reeks tools om het migratieproces te vereenvoudigen. Voordat je deze module gebruikt, is het aan te raden om de nieuwste versie van de module te installeren en te updaten, en om eventuele fouten of problemen op te lossen die zich tijdens het migratieproces kunnen voordoen.
   
 4. Test je site na de migratie om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt. Zoek naar fouten en los ze op voordat je de site weer live zet. Het is ook aan te raden om je site te testen op verschillende browsers en op verschillende apparaten om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt.
   
 5. Zet de site weer live nadat je er zeker van bent dat alles naar behoren werkt. Voordat je dit doet, is het aan te raden om de cache te legen en om eventuele andere noodzakelijke stappen te volgen om ervoor te zorgen dat de site goed functioneert nadat hij weer live is gezet.
   

Dit zijn de belangrijkste stappen die je kunt volgen om je Drupal-site te migreren naar Drupal 10. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen voor het migratieproces, om te voorkomen dat details over het hoofd worden gezien en uren aan werk verloren gaan. Het is dus zeker aan te raden om hiervoor de hulp van echte Drupal experts in te schakelen. Bij VDMi helpen wij jou dan ook graag om deze migratie in gang te zetten, zodat jij de toegenomen mogelijkheden van Drupal 10 zo snel mogelijk kunt ontdekken en er je voordeel mee kunt doen. Benieuwd naar hoe onze Drupal developers te werk gaan? Neem dan geheel contact met ons op!